Предлагането на пазара на недвижими имоти надвишава търсенето. Това каза пред Агенция „Фокус” Лъчезар Искров, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.
Има доста качествени жилища при приемливи цени, всичко е въпрос на финансови възможности, достъп до финансов ресурс, изборът съществува, посочи той.
       Търсят се и панелни жилища заради по-ниската цена и по-голямата използваема жилищна площ.
На наемния пазар се забелязва доста голям спад в наемните цени - около 25 % за София.
Същата е ситуацията и там – голямо предлагане при значително по-ниски цени и възможността за избор действително дава възможност и на клиентите да настояват за по-ниски цени при сключване на договори, обясни Искров.
       По думите му – един от най-засегнатите сектори от кризата са недвижимите имоти и строителството.
Изходът от икономическата криза в страната ще е безспорно свързан и с изход за пазара на недвижими имоти, но винаги то ще е следствие, тоест първо трябва да има икономическа стабилност, да има ръст. Пазарът на недвижими имоти е отражение именно на тази тенденция. Очакванията са този процес на задържане на ценовите нива на постигнатите равнища да продължи поне до средата на следващата година, когато има надежда, че тенденцията ще се обърне. Естествено, цените от 2007 година няма да бъдат достигнати дълго време, каза той.
       Когато има свободни средства и добра доходност, инвестицията в недвижими имоти е търсена. Като цени едва ли ще достигнем в близките 7-8 години тези нива, които бяха през 2007 година. Що се отнася до броя на сделки, аз мисля, че това ще е свързано с равновесието между търсене и предлагане, посочи той.