След три седмици обсъждане идеята за данък "лукс" за недвижимите имоти се връща в първоначалния си вариант още от пролетта, но с една съществена промяна. Днес финансовото министерство ще внесе в правителството промени в Закона за местните данъци и такси, според които допълнително ще се облагат всички сгради с оценка над 300 000 лв.

      Това означава, че освен за жилища данъкът ще се плаща и за офис, търговски и производствени сгради над тази стойност. Експерти коментираха, че на практика се изкривява смисъла на данък "лукс", защото от санкция за замразяването на средства в непроизводствени активи се превръща в санкция за инвеститорите в нови сгради и за бизнеса.

Извънредното облагане ще е с по 5 лв. за всеки 1000 лв. над границата от 300 хил. При оценка от 305 500 лв. например данък "лукс" ще е 30 лв. (6х5 лв.) горница.

      Във ведомството на Симеон Дянков все още нямат точни разчети какви допълнителни приходи ще осигурят промените в Закона за местните данъци и такси. Според информацията, с която министерството разполага, общо около 5600 сгради са с по-висока данъчна оценка от 300 000 лв.
Източници от ГЕРБ вече допуснаха, че между първо и второ четене може да се направят корекции, с които от обхвата на новия данък да се изключат бизнес сградите.

      "Нека видим за какъв брой имоти става дума и как са разпределени по общините. Голяма част от тези сгради са собственост на юридически лица, а може би трябва да се върнем към първоначалния замисъл с такъв данък да се облагат само физическите лица", коментира пред БНР председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

      За първи път данък "лукс" беше предложен през март тази година, като част от пакета антикризисни мерки на правителството. През април кабинетът го внесе в парламента. Предвиждаше се собствениците на жилищните имоти над 300 000 лв. и на мощни автомобили да плащат двойно по-високи данъци, а притежателите на яхти - тройно по-големи.

      Правителството искаше промяната да влезе в сила от 1 юли и се надяваше да събере поне 40 млн. лв. допълнително. Проектът обаче не мина заради забраната на Конституционния съд да се правят данъчни промени за гражданите в рамките на календарната година.

     Идеята беше възобновена отново в средата на октомври, когато финансовото министерство качи на сайта си проект за промяна в закона за местните данъци. В първия вариант на текста бе записано, че всички недвижими имоти с данъчна оценка над средната за общината ще се облагат с 30% по-висока ставка.

     Местните власти обаче веднага забелязаха проблем - в общини с повече села средната данъчна оценка е ниска и е много вероятно под ударите на данък "лукс" да попаднат средностатистически панелки. Започнаха да се обмислят различни вариации, докато вчера стана ясен окончателният засега проект.

      С него ще се въведе и нов праг за мощните автомобили - с двигатели над 149 киловата, чиито собственици ще плащат до два пъти по-високи данъци. Запазена е и идеята от пролетта да се утрои ставката за яхти, самолети и хеликоптери, които не се използват за обществен превоз на пътници и товари или за обслужване на дейности в земеделския сектор.